Stiri AGIR Timis

2024-04-22



Colaborări inginerești. O nouă perspectivă la A.G.I.R. Sucursala Timiș

În data de 22.04.2024, începând cu ora 15,00, în sala K1, din cadrul Centrului de conferințe al UPT (B-dul. Vasile Pârvan, nr.2 B, lângă Biblioteca centrală U.P.T.), A.G.I.R. Sucursala Timiș, organizează un Workshop cu tema: ,,Colaborări inginerești. O nouă perspectivă”.
La această activitate sunt invitați reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, precum și ai altor instituții cu activități conexe practicării ingineriei. Cu acest prilej, echipă de conducere, aleasă recent, va prezenta succint principalele direcții de acțiune, căutând, împreună cu participanții, identificarea unor noi oportunități de colaborare pentru sprijinirea formării și dezvoltării inginerilor în cariera lor profesională, partener fiind Universitatea Politehnică Timișoara.
Președinte AGIR Timiș
Dr. ing. Marian Constantin VASILE

Transmite: Opriș Mirel - Responsabil cu imaginea AGIR Timiș,
E-mail oprismirel@gmail.com, tel.0744604713
https://timisagir.wordpress.com/

2024-04-10



U.P.T. anul acesta a fost capitala instalațiilor în construcții

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în zilele de 10-11 aprilie 2024, cea de-a XXXIII-a ediție a conferinței internaționale „Instalațiile pentru construcții și confortul ambiental”, eveniment organizat de Asociația Inginerilor de Instalții din România (AIIR), filiala Banat-Timișoara, în colaborare cu Facultatea de Construcții a U.P.T.

La această manifestare de la Timișoara au participat specialiștii în instalații din toată țara, pentru a dezbate ultimele noutăți în domeniul instalațiilor în construcții, cu accent pe adaptarea acestora la pactul european Green Deal.

La conferință, a luat cuvântul președinte Filialei A.I.I.R. Banat-Timișoara, Ștefan Dună, președinte Sucursalei Timiș a Asociația Generală a Inginerilor din România, Marian Constantin și președintele Asociației Română de Tehnologii Neconvenționale Mnerie D-tru.

A mai luat cuvântul la deschiderea manifestării, membrii din prezidiu – prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina și conf.univ.dr.ing. Simon Pescari, prorectori ai Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Raul Zaharia, decanul Facultății de Construcții a UPT, prof.univ.dr.ing. Adrian Retezan, președinte de onoare al AIIR filiala Banat-Timișoara, prof.univ.dr.ing. Ioan Borza, președintele de onoare al conferinței – care au subliniat, în luările de cuvând rolul important și provocările inginerului de instalații în contextul pactului european Green Deal, dar au amintit și despre tradiția specializării de instalații în Universitatea Politehnica Timișoara și conf.dr.ing. Adriana Tokar care a prezentat susținătorii activității.

În acest context a fost ținut un moment de reculegere în memoria conf.univ.dr.ing. Dumitru Niculai Oancea, fondatorul Secției de Instalații din cadrul Facultății de Construcții a UPT în anul 1977, trecut la cele veșnice cu puțin timp în urmă.

Tot în cadrul deschiderii au transmis mesajele lor dr.ing. Ioan Silviu Doboși, președintele AIIR și vicepreședinte regional Afaceri Guvernamentale – ASHRAE Regiunea XIV Europa, președinții filialelor AIIR – conf.univ.dr.ing. Vasilică Ciocan (Moldova), prof.univ.dr.ing. Ioan Așchilean (Transilvania-Cluj), conf.univ.dr.ing. Nicolae Iordan (Transilvania-Brașov), ing.Mihai Diaconu (Valahia) -, precum și al conf.univ.dr.ing. Marko Ignjatovici, de la Universitatea din Nis, Serbia.

Soluții pentru locuințe confortabile, de la UPT, video
Lucrările prezentate au vizat teme de actualitate în domeniul instalațiilor în construcții: Viitorul pompelor de căldură; Schimbări de paradigmă – de la confort la decarbonizare prin intermediul eficienței energetice; Soluții eficiente energetic pentru clădirile nZEB; O evaluare comparativă a performanțelor sistemelor de încălzire; Optimizarea sistemelor de conversie a energiei eoliene; Provocări și avantaje în recuperarea energiei reziduale din gazele de ardere; Soluții pentru eficiența energetică a clădirilor situate în apropierea cursurilor de apă; Valorificarea potențialului energetic al gazelor asociate din zăcămintele de apă geotermală, prevenire incendiilor la unități de spitale, etc.

Nu în ultimul rând, au fost transmise mesaje din partea unor universități și asociații profesionale partenere, I.S.U. Banat al Jud. Timiș.

Programul conferinței a mai inclus o sesiune dedicată prevenirii incendiilor unde s-a discutat despre Normativul P118/1, anexe aici susținut de arh.dr.Ana Voiculescu și Lt.col.Sergiu Gherman șef birou avizare-autorizare I.G.S.U., cu accent pe modificările preconizate în cadrul normativ și legislativ la nivelul anului 2024.

Un alt concurs a fost adresat elevilor și studenților cu tema „Building Services and Ambiental Comfort”, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara – Facultatea de Construcții, specializarea Instalații pentru construcții, precum și un meeting al Danube ASHRAE Chapter.

Conferința a reunit cadre didactice, studenți, cercetători, specialiști în domeniul instalațiilor din întreaga țară, precum și din Ungaria și Serbia. Toate lucrările prezentate în cadrul conferinței au fost reunite într-un volum.

2024-03-07



LA MULȚI ANI tuturor femeilor inginer!

Joi, 7 martie 2024, Sala Senatului Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și-a ocupat toate locurile cu doamne și domnișoare inginer, cărora le-a fost dedicată o frumoasă sărbătoare de către Sucursala AGIR Timiș, condusă acum de dr.ing. Marian Constantin VASILE.
Sufletul organizării au fost membrele Societății Femeilor Inginer având-o în frunte pe doamna conf.dr.ing. Lavinia Mădălina PETANEC.

Punctul central al acțiunii a fost dat de interesantele prezentări ale două doamne inginer, modele demn de urmat:
- Doamna prof.dr.ing. habil. Ioana IONEL – eminent om de știință al Universității POLITEHNICA, Facultatea de Mecanică, cu importante recunoașteri în mediul academic național și internațional.
- Doamna conf.dr.ing.habil. Laura ȘMULEAC – cu o evoluție spectaculoasă în cariera didactică și de cercetare din ultimii 20 de ani, cu o mare reprezentativitate pentru USV, cu performanțe remarcabile în domeniile agriculturii, dezvoltării durabile și ingineriei mediului.
Prezentările au fost intercalate de interpretări de muzică bănățeană susținute de o tânără talentată, poate o viitoare ingineră ????.
Acțiunea a fost îmbogățită de mai multe momente cu încărcătură culturală susținute de Casa Doinelor din Banat.
Toate participantele au primit flori, mărțișoare și chiar meritorii diplome pentru performanțe în cariera inginerească.
A fost o celebrare frumoasă, emoționantă și de înaltă considerare și prețuire dedicată tuturor femeilor care au îmbrățișat cu pasiune profesia de inginer. Felicitări organizatorilor!

A consemnat
Prof.dr.ing. Dumitru MNERIE, membru comitet

2024-02-22



Noi perspective de colaborare inginerească în cadrul asociației

Unul dintre efectele nefaste, rezultate într-un mod indirect după perioada pandemică, a fost reducerea interesului față de activitățile organizațiilor profesionale inginerești.

Cu referiri directe asupra acestui aspect, s-au deschis discuțiile din cadrul workshop-ului cu tema: „Colaborări inginerești. O nouă perspectivă”, organizat de Sucursala Timiș, în data de 22.02.2024. Timp de 3 ore, toți cei aproape 50 de ingineri, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, și-au expus, atât aspecte privind problemele întâmpinate în cariera profesională, cât și păreri asociate cu propuneri, privind oportunitățile AGIR prezentate de membrii Comitetul sucursalei AGIR Timiș.

În cadrul atelierului de lucru, au fost identificate, ca subiecte ale discuțiilor un număr de 24 de idei de colaborare și cooperare sub egida AGIR local, dar și unele propuneri concrete de îmbunătățire și eficientizare a modului de funcționare, în general, a asociației.

Introducerea în problematică și dinamica discuțiilor a fost întreținută de președintele AGIR sucursala Timiș, dr.ing. Marian Constantin VASILE, care, împreună și cu ceilalți membri ai Comitetului, a asigurat informarea complexă și amplă asupra modului de funcționare AGIR, obiectivele și misiunea organizației, precum și despre programul de activitate prevăzut pentru anul 2024, cu lansarea invitației adresată tuturor de se alătura și implica în realizarea acestora.

Puterea organizației AGIR va depinde de numărul și calitatea membrilor, tinerii ingineri putând fi atrași și înscriși încă din ultimii ani de studenție, o implicare asumându-și Liga studențească, așa cum s-a exprimat și studenta Roxana ALEXANDRU, președinta ligii LSCT.
S-au abordat aspecte privind îmbunătățirea structurii organizatorice a Sucursalei, cu perspectiva primirii de noi membrii, care să constituie grupuri de lucru la nivelul marilor companii industriale. Un obiectiv stabilit a devenit urmărirea unei relative echilibrări a ponderii membrilor AGIR din mediul academic față de cel industrial.

S-au prezentat modalități de conlucrare cu instituțiile publice și alte organizații în vederea lansării unor proiecte concrete, cu finanțare europeană, în sprijinul societății, cu ținte orientate către gestionarea energetică, economia circulară, digitalizare (IT/IA), protecția mediului, asigurarea optimizării sistemelor de standardizare, calitate, securității și sănătății în muncă ș.a.

O părere unanimă a fost exprimată în favoarea creșterii vizibilității AGIR și a capacității de antrenare a inginerilor la Sesiuni de comunicări, conferințe, activități colective pe diferite tematici. În timp, AGIR să devină o reală platformă de cunoaștere, comunicare și cooperare între toate organizațiile profesionale inginerești, cu perspectivă către colaborare deplină cu mediul academic și instituțional, precum și cu o deschidere față de diverse organizații caracteristice altor profesii, cum ar fi: economic, juridic sau medico-sanitar; dezvoltarea unei forme de tip „maching”, destinată susținerii inginerilor și experților tehnici din diferite domenii și specializări, mai ales în direcția asigurării cu persoane competente atât de necesare conceperii și implementării unor proiecte cu finanțări europene, pe teme de larg interes.

Trebuie să fie un semnal de alarmare faptul că potrivit legislației în construcții și instalații verificatorii și experții de proiect pentru practicarea meseriei trebuie să facă un curs de pregătire acreditat recunoscut de A.R.A.C.I.S. în acest domeniu la 5 ani, ceea ce este mai complicat deoarece nu are cine să țină cursuri pe toate specialitățile în domeniu și numai anumite universități pot ține ca master, cu mici excepții deoarece puține asociații profesionale fac cursuri. Mulți dintre acești specialiști au vârsta înaintată.

Acești specialiști nu se fac de azi pe mâine, sunt ani de muncă în domeniu de activitate și pentru care s-au pregătit și au dat examen.
Au fost făcute referiri și la semnalul de alarmă care s-a tras într-un articol apărut în „Univers ingineresc” nr. 3/2024 legat de „scăderea numărului de studenți care optează pentru inginerie la nivel național, în pofida cererii mari de pe piața muncii” (conf.dr.ing. Florin DRĂGAN, Rector UPT).

Domnul Academician, prof.dr.ing. Liviu MARȘAVINA, prorectorul Universității Politehnica din Timișoara, a evocat tradiția activităților AGIR, începute și dezvoltate de regretatul mentor, prim-președinte al filialei timișorene, prof.emerit.euring dr. Tiberiu Dimitrie BABEU. În cadrul intervențiilor făcute pe durata dezbaterilor, a arătat totala deschidere și sprijin acordat noii conduceri, în inițiativa și demersurile începute de a extinde aria de cuprindere a inginerilor din întreg mediul industrial actual.

În contextul modalităților de cooperare, a fost benefică eterogenitatea mediilor de proveniență a inginerilor participanți, alăturându-se universităților timișorene furnizoare de ingineri pe piața muncii (Universitatea Politehnica, Universitatea de Științele vieții „Regele Mihai I” și Universitatea „Ioan Slavici”), unități industriale și instituții cu activități conexe practicării ingineriei. Cu acest prilej, noua echipă de conducere AGIR, aleasă recent, și-a dovedit utilitatea, reflectând calitatea de cadru adecvat de lucru. Prezentarea succintă a principalelor direcții de acțiune, a deschis calea problematizării și soluționării unor probleme existente în practica exercitării profesiei de inginer, lansându-se idea unor punți de legătură, cu perspectiva identificării și urmăririi comune a unor noi oportunități de colaborare pentru sprijinirea formării și dezvoltării inginerilor în cariera lor profesională.

Astfel, s-a dovedit că SE POATE revitaliza activitatea AGIR în județul Timiș, realizându-se de această dată o întrevedere prin prezență fizică a unor reprezentanți ai inginerilor, dispuși să contribuie la organizarea unor acțiuni care să determine dezvoltarea în rândul membrilor AGIR a mândriei față de profesie, a spiritului de cooperare voluntară în inițierea și împlinirea unor proiecte bazate pe pasiune, în care voluntariatul este esențial.

A consemnat

prof.dr.ing. Dumitru MNERIE, membru comitet AGIR Timiș și UZPR

2024-01-31



AGIR Timis se revigoreaza

Recent, în Amfiteatrul „Ioan Anton", din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, s-a desfășurat Adunarea Generală de dare de seamă și alegeri la nivelul Sucursalei Timiș a Asociației Generale a inginerilor din România (AGIR). La lucrări au participat dr. ing. DHC Mihai Mihăiță, președintele AGIR, și prof. dr. ing. DHC Gheorghe Manolea, vicepreședinte.

În calitate de președinte la final de mandat, conf. dr. ing. Lavinia Mădălina Petanec a prezentat „Darea de seamă" privind activitatea desfășurată în anul 2023, precum și obiectivele propuse pentru perioada următoare.

Au urmat ample și fructuoase dezbateri, la care au luat cuvântul dr. ing. Marian-Constantin

Vasile, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Lucaci, președintele Filialei ASTR Timișoara și președinte al Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri (APDP), prof. dr. ing. Ilare Bordeașu, decan al Facultății de Mecanică (UPT), prof. dr. ing. habil. Ioana Ionel, profesor emerit al UPT, ing. dipl. Mirel Opriș, locotenent-colonel în rezervă, ISU „Banat", Timiș (cel care, în anul 2004, a pus bazele Societății de Protecție împotriva Focului - SPF, din cadrul Sucursalei AGIR Timiș). Vorbitorii au adus completări la Darea de seamă prezentată la începutul lucrărilor, au relevat realizările înregistrate, precum și o serie de neîmpliniri, formulând propuneri constructive, până la detalii, privind căile și mijloacele de îmbunătățire a activității întregii Sucursale. S-a pus accentul pe sporirea contribuției membrilor Sucursalei la realizarea proiectelor de transfer tehnologic, a altor obiective din județul Timiș și zonele adiacente, proiecte la care să fie antrenați și tinerii ingineri, inclusiv ca modalitate de perfecționare profesională. Toate intervențiile au fost subsumate ideii de angajare civică în soluționarea problemelor actualei etape a revoluției științifico-tehnice, în special prin promovarea pe scară tot mai largă a digitalizării.


În cuvântul lor, președintele Mihai Mihăiță și vicepreședintele Gheorghe Manolea au adus clarificări asupra unor aspecte abordate de participanți și s-au referit, pe larg, la obiectivele AGIR, inclusiv la măsurile luate în vederea atragerii de noi membri, subliniind că Asociația Generală a Inginerilor din România este o organizație deschisă, cu membri persoane fizice și juridice, care are ca scop principal apărarea intereselor profesionale și sociale ale inginerilor, realizarea unității de acțiune a acestora, în vederea întăririi autorității, prestigiului titlului și profesiei de inginer.


În urma alegerilor, noul Comitet de conducere a Sucursalei Timiș a AGIR are următoarea componență: dr. ing.
Marian-Constantin Vasile - președinte, conf. dr. ing. Lavinia Mădălina Petanec, prof. dr. ing. Petru Negrea, ing. Mirel Opriș și ing. Claudia Beatrice Bîrlan. Ca cenzor al organizației a fost ales prof. dr. ing. ec. Dumitru Mnerie.


Încă din primele zile care au urmat Adunării Generale, la adresa membrilor noii echipe de conducere a Sucursalei AGIR Timiș au sosit mai multe mesaje de felicitare și încurajare, dar și o multitudine de propuneri de colaborare și implicare în organizarea unor acțiuni pentru inginerii din toate domeniile. Acestea vor fi mai vizibile pe adresa: https://www.agir.ro/filiala.php?filiala=Tm.


A consemnat


Dr. ing. Dumitru Mnerie

2024-01-19



Noua conducere AGIR Timis

Președintele Sucursalei: Dr.Ing. Marian Constantin VASILE
Vicepreședinți: Conf.dr.ing. Lavinia Mădălina PETANEC
Prof.univ.dr.ing. Petru NEGREA
Secretar: Ing. Beatrice Claudia BÎRLAN Cenzor: Prof.dr.ing. Dumitru MNERIE

Responsabil cu Imaginea AGIR Timiș: Lt.col.(r) Ing. Mirel OPRIȘ


Delegați la Adunarea Generală AGIR București (din 21.03.2024):
Vasile Constantin Marian – președinte
Petanec Lavinia Mădălina – vicepreședinte
Negrea Petru – vicepreședinte
Bîrlan Beatrice Claudia – secretar

2023-12-31



Plata online a taxelor si cotizatiilor AGIR

AGIR a implementat -Plata Online- a taxelor si cotizatiilor.

Acestea se pot achita online direct pe site-ul AGIR, accesand contul de membru.

O Taxele si cotizatiile pot fi platite si in conturile bancare:
 CONT EURO: RO95 BTRL EUR CRT00W3590801, Banca Transilvania, Agenţia P-ta Amzei
 CONT LEI: RO35 BTRL 0410 1205 W359 08XX ,Banca Transilvania, Ag. Piata Amzei
 CONT LEI: RO55 BRMA 0580 0580 0070 0000 ,EximBank, Ag. Piata Amzei

Cum pot face plata?

Pasul 1: De pe site-ul AGIR acceseaza Contul meu de Membru (pagina principala sus langa HOME)

Pasul 2: Autentificare: foloseste adresa de email si cere resetarea parolei daca este prima accesare

Pasul 3: Acceseaza emailul si activeaza link-ul primit

Pasul 4: Intra in contul de membru si acceseaza Cotizatii din partea stanga a ecranului

Pasul 5: Alege plata cotizatie si urmeaza pasii indicati pentru plata.

ATENTIE!

Plata cotizatiei se poate efectua online, doar daca aveti inscrisa adresa de email, in baza de date

Daca nu aveti si doriti sa activati aceasta optiune, transmiteti un email catre office@agir.ro si solicitati acest lucru.

Va multumim.

Echipa AGIR